Tamboer Irene Hasselt excelleert bij Maître-examen

Afgelopen zaterdag heeft Daan Wiersma, slagwerker bij Chr. Fanfarekorps Irene, zijn diploma tamboer-maître gehaald. Het examen vond plaats in Apeldoorn en was de afsluiting van een leerzame maîtrecursus. Na afloop bij het clubgebouw van de vereniging nam hij trots en met een voldaan gevoel de felicitaties van de voorzitter van Irene in ontvangst.

Het was een spannende dag voor Daan Wiersma. Na een aantal intensieve cursusdagen mocht hij afgelopen zaterdag zijn examen tamboer-maître afleggen; en niet zonder resultaat: met 82 punten was hij ruimschoots geslaagd en hij had daarmee tevens het hoogste aantal punten van de groep kandidaten behaald.

Wiersma was na een loting als vijfde kandidaat aan de beurt om onder zijn leiding met de andere kandidaten een ronde te marcheren. Hierbij beoordeelden de juryleden zijn prestaties op houding en looptechniek (waarvoor hij met een 9 beoordeeld werd), individuele exercitie, exercitie-instructie, stoktekens en het leiden van het korps. Bij deze ronde moest hij een aantal richtingsveranderingen, zoals bochten en counters, succesvol leiden. Na een vlekkeloze ronde volgde het laatste onderdeel van het examen: het dirigeren van het Wilhelmus. Ook dit onderdeel legde hij succesvol af.

Het examen was een afsluiting van een meerdaagse cursus waarin de cursisten alle vaardigheden van een goede tamboer-maître aanleren. Het goed beheersen van deze vaardigheden is van groot belang omdat de maître verantwoordelijk is voor het leiding geven aan zijn korps tijdens optredens en concoursen. Hij moet hierin zelfverzekerd, gedisciplineerd en overtuigend zijn, zodat hij en het korps zo goed mogelijk voor de dag komen. Tijdens de cursusdagen zijn de examenkandidaten getraind om deze vaardigheden tot in de puntjes te beheersen, zodat ze na hun examen zelf hun korps kunnen aanvoeren.

Chr. Fanfarekorps Irene heeft met Daan Wiersma een tweede gediplomeerde maître die de marchingband kan leiden bij optredens en concoursen. Bestuur en leden van Irene feliciteren hem van harte met het behalen van zijn diploma en kijken uit naar de eerste optredens onder zijn leiding.